Vår mat

matstund

Barnkrubban har eget kök med egen kokerska
som till övervägande del lagar all mat från grunden. Det som används av halvfabrikat är potatisbullar, fiskpanetter, köttbullar, delvis pytt i panna och pannkakor.
Traditionell svensk husmanskost blandas med influenser från andra kulturer.
Vi försöker i möjligaste mån tänka ekologiskt, krav-märkt och närproducerat.
Vi är noga med hur maten tillagas och hanteras.

Frukt serveras varje förmiddag. Barnen får oftast välja bland äpplen, päron, bananer, citrusfrukter och frukten anpassas efter säsong.

Sallad/råkost
Här använder vi grönsaker som rotfrukter, paprika, ärter av olika slag, kål, broccoli, linser, lök, tomater och gurka. Även här anpassar vi efter säsong.

Baslivsmedel
Den pasta som används är till 90% vit fiberpasta. Riset är vitt eller fullkornsris. Bulgur (matvete) och couscous används också som tillbehör. Potatis serveras kokt och skalad eller som gratäng, klyftpotatis eller som härlagad potatismos.

Mellanmål
Består av mjölk, fil/yoghurtprodukter eller kräm samt mjukt eller hårt bröd med pålägg eller frukt.

Det mjuka brödet bakas till 80% på Barnkrubban.
Kräm och event. sylt till maten kokas på Barnkrubban av osockrade bär.

Mejeriprodukter är till 90% ekologiska.